Ik wil leerkracht worden

In 2 jaar bevoegd voor de klas

Wil jij leerkracht worden en werken en leren combineren? Dan past het zij-instroomtraject bij jou. In een periode van twee jaar doorloop je een intensief leer- en werktraject. Samen zorgen wij voor goede begeleiding en een passend leer- en werktraject voor jou.

Wat is het zij-instroomtraject precies?

Gedurende een periode van twee jaar doorloop jij een intensief leer- en werktraject bij De Haagse Scholen en een door jou gekozen pabo-opleiding. Er zijn diverse hogescholen die de pabo-opleiding aanbieden, speciaal voor zij-instromers. Het is aan jou om te kiezen voor een hogeschool die het best bij jou past. Afhankelijk van de gekozen hogeschool, volg je twee avonden of één dag per week de pabo-opleiding.

Op de school waar je aan de slag gaat, sta je onder de begeleiding en verantwoordelijkheid van een bevoegde leerkracht. Een aantal dagen per week ben je medeverantwoordelijk voor een groep binnen één van onze 51 basisscholen

Het zij-instroomtraject is voor bevlogen doorzetters die pedagogisch sterk zijn. Ben je er klaar voor je tanden te zetten in een nieuwe uitdaging? Sta je stevig in je schoenen en heb je een afgeronde hbo- of wo-opleiding? Dan biedt De Haagse Scholen jou nu de mogelijkheid om via het zij-instroomtraject binnen twee jaar een lesbevoegdheid te halen.

Onze voorkeur gaat uit naar kandidaten die aantoonbaar en beroepsmatig met kinderen hebben gewerkt of die aantoonbaar en beroepsmatig ervaring hebben in andere sociaal-maatschappelijke sectoren.

Om te zien of je geschikt bent om daadwerkelijk als zij-instromer aan de slag te gaan neem je deel aan een geschiktheidsonderzoek (assessment). Uit het geschiktheidsonderzoek zal blijken of je voldoende geschikt bent om op korte termijn voor de klas te kunnen staan, of je daarnaast binnen 2 jaar een bevoegdheid kunt halen en welke aanvullende scholing en begeleiding je nodig hebt.

Het opleidingsprogramma bestaat uit minimaal 2 werkdagen op school en 1 opleidingsdag. De opleidingsdagen vinden zowel binnen de hogeschool als in de scholen plaats. Zo krijg je niet alleen een goede theoretische basis mee, maar ook veel praktijkkennis van experts van de werkvloer.

Om jou de beste start als leerkracht te geven sta je het eerste half jaar samen met een ervaren leerkracht voor de klas en word je daarnaast begeleid door een bovenschoolse coach van De Haagse Scholen en een leercoach van de pabo.

Afhankelijk van jouw persoonlijke groei, sta je na een half jaar ook deels zelfstandig voor de klas. We besteden veel aandacht aan individuele begeleiding en intervisie, want we denken dat je daardoor het vak van leerkracht voor deze speciale scholen sneller leert én je in staat bent om het zij-instroomtraject succesvol af te ronden.

Samen zorgen wij ervoor dat je al werkende kunt leren en kun je daarna met je lesbevoegdheid zelfstandig voor de klas.

  • Als potentiële zij-instromer ontvangen we graag voor jouw cv inclusief motivatiebrief. 
  • Geselecteerde kandidaten worden uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek met de Coördinator opleiden of een HRM-adviseur.
  • Geselecteerde kandidaten doen een meeloopstage op een van onze scholen. 
  • Na een positief advies naar aanleiding van het interview wordt een kandidaat voorgedragen voor het geschiktheidsonderzoek. Dit onderzoek bestaat o.a. uit een criteriumgericht interview, een proefles op een basisschool met reflectiegesprek door assesoren en het afleggen van een taal -en rekentoets. 
  • Na een positieve uitslag van het geschiktheidsonderzoek volgt een aanstelling als zij-instromer bij De Haagse Scholen.
  • Er wordt een tripartite overeenkomst afgesloten tussen kandidaat-bestuur-pabo. Naast deze scholingsovereenkomst wordt er een persoonlijk begeleidings- en leerplan opgesteld door jou, de leercoach en de bovenschoolse coach.
  • Je krijgt een volledige vergoeding van het instellingsgeld bij de hogeschool en bijbehorende verplichte leermiddelen,
  • een tijdelijke aanstelling voor de duur van 2 jaar in schaal LB cao primair onderwijs als leerkracht, met uitzicht bij goed functioneren, op verlenging,
  • een minimale aanstelling van 24 uur per week (waarvan 2 dagen in de klas en 1 dag voor de opleiding).
  • en een fijne werkplek met veel aandacht voor begeleiding!

De Haagse Hogeschool
Brenda van de Fliert
b.m.vandefliert@hhs.nl
06-23170405

Inholland Den Haag
Bart van Velsen
bart.vanvelsen@inholland.nl
06-15279300

Hogeschool Leiden
Marina Boekenstijn 
T
hamar Boonzaaijer
zij-instroom@hsleiden.nl

Versneld je pabo diploma halen?

Wil jij je omscholen tot leerkracht, maar nog niet direct in een school aan het werk? Dan is de (verkorte) deeltijd pabo een goed alternatief op het zij-instroomtraject. De verkorte deeltijd pabo is speciaal voor mensen die al een bachelor, of master diploma (op HBO, of WO-niveau) hebben behaald. De studieduur voor dit versnelde leertraject is 2 jaar.
Met een mbo-achtergrond kun je soms ook versneld de pabo doen, je moet dan rekening houden met een studieduur van minimaal 3 jaar. De studie is flexibel in te richten en af te stemmen op je eigen leerbehoefte.
Na een succesvolle afronding van de verkorte, of versnelde pabo ontvang je het volwaardige bachelor diploma.

Er zijn diverse pabo’s waar een verkorte, of deeltijd opleiding te volgen is:

De Haagse Hogeschool
Neem voor vragen contact op met Corine Barendregt: pabo-flexdt@hhs.nl

Hogeschool Inholland
Neem voor vragen contact op met Ankie van Oosten: vanoosten@inholland.nl

Meer informatie over de toelatingstoetsen en de voorbereiding hierop is ook te vinden bij de website: Goed voorbereid naar de pabo.

Werken en leren

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van het volgen van de pabo in combinatie met een baan als onderwijsassistent of leraarondersteuner? Neem dan contact op met Douke Blommers via d.blommers@dehaagsescholen.nl.

Maak jij de stap?

Heb jij stiekem altijd al juf of meester willen zijn? Met een afgeronde hbo- of wo-opleiding biedt De Haagse Scholen jou de mogelijkheid om via het zij-instroomtraject binnen twee jaar jouw lesbevoegdheid te halen en zelfstandig voor de klas te staan.
Heb jij zin in deze nieuwe uitdaging? 

Solliciteer!